Ons eerste project: Weibok

Ons eerste gezamenlijk ontwikkelde bier is Weibok. Het biertype van de weibok is meibok. Maar omdat we het bier gebrouwen hebben met geitenwei, hebben we de beginletter omgedraaid. Meibok werd Weibok!

 

De Molkerei Geitenzuivel

Het initiatief voor de ontwikkeling komt van Els en Hedy Hartog, geitenkaasmaaksters van de Molkerei Geitenzuivel van 't Wad uit Oudebildtzijl. Zij zochten opties om de wei - een restproduct van kaasmaken - een nuttige bestemming te geven. Het maken van bier was één van die opties die ze graag wilden verkennen. Een perfecte klus voor Klaverke Bier!

 

Receptontwikkeling

Klaverke Bier is een jaar bezig geweest met de receptontwikkeling. We ontdekten bij het eerste proefbrouwsel dat geitenwei nog heel veel vet bevat. Dit hoge vetgehalte tastte de schuimstabiliteit van het bier aan. Sterker nog: de schuimstabiliteit was ver te zoeken. Kijk maar:

 

 

Perfectioneren recept

Om toch bier van de wei te kunnen maken schafte de Molkerei een ontromer aan. Met dit apparaat kan vet aan de wei onttrokken worden. Van dit vet kan weer heerlijke roomboter en geitenricotta gemaakt worden. 

 

Eindresultaat

Het eindresultaat is een vol en romig bier geworden. Met een aroma van rijp fruit en een lichte moutigheid, een aangenaam zoetje in het begin en een mooie bitterheid in de afdronk. Een bijzondere meibok met een karaktervolle twist.

 

Ingrediënten

  • Water
  • Geitenwei - afhankelijk van het seizoen: 25 tot 50%  % van het maischwater
  • Pilsmout en Munich mout
  • Saaz + Tradition hop
  • Gist

 

Kenmerken

  • Biertype: meibok
  • Alcohol: 8%
  • Bitterheid: EBU 35
  • Kleur: EBC 15

Weibok werd op het PINT Lentebierfestival op 10 maart 2018 in de Harmonie te Leeuwarden geïntroduceerd.

 

Verkrijgbaarheid

De Molkerei zal na 10 maart 2018 de distributie van Weibok voor haar rekening nemen.